Geothermische sondes voor grond/water-warmtepompen

Offerte aanvragen
Geothermische sondes voor grond/water-warmtepompen
Foto: © mylisa / Shutterstock.com

Naast geothermische collectoren zijn er ook huishoudens die met geothermische sondes de warmte uit de bodem halen voor hun grond/water-warmtepomp. Daar zijn verschillende redenen voor.

Geothermische sondes hebben weinig oppervlakte nodig

Een van de belangrijkste redenen om voor geothermische sondes te kiezen, is dat je er maar heel weinig ruimte voor nodig hebt. Zo'n sonde is namelijk niet veel breder dan een cd. Het enige waar voldoende ruimte voor nodig is: de machine die de gaten boort. Nog een voordeel van geothermische sondes is het hoge rendement het hele jaar door. Dat komt door de constante warme temperatuur op die diepte in de bodem.

Hoe werken geothermische sondes?

Om met sondes geothermische energie te benutten, moeten er eerst één tot 3 gaten worden geboord. Dubbele U-buizen worden in de boorgaten geplaatst en dichtgemaakt met een betonmengsel. Door de buizen loopt een vorstbestendige warmtegeleidende vloeistof die de thermische energie van de bodem opneemt en naar de grondwarmtepomp voert. De warmtepomp gebruikt die warmte om een koelvloeistof te laten verdampen.

Zoals altijd het geval is bij een warmtepomp, wordt die koelvloeistofdamp daarna samengeperst tot hij de gewenste temperatuur heeft om te gebruiken voor verwarming en huishoudelijk warm water. Wil je graag weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Klik door naar Hoe werkt een warmtepomp?.

De juiste geothermische sondes vinden

Op een diepte van ongeveer 15 meter heerst een constante temperatuur van 10 graden Celsius. En hoe dieper je gaat, hoe hoger de temperatuur wordt. Om een grond/water-warmtepomp efficiënt te laten werken, moet de bron een zo hoog mogelijke temperatuur leveren. In de praktijk worden geothermische sondes tot een diepte van 40 tot 100 meter geboord. De uiteindelijke lengte van de geothermische sondes hangt af van de warmtebehoefte en het thermische geleidingsvermogen van de bodem. Er kunnen ook meerdere geothermische sondes worden gebruikt in plaats van één. Wel is het belangrijk om erop te letten dat er niet te veel warmte aan de bodem wordt onttrokken op bepaalde plaatsen. Anders bestaat de kans dat de bodem daar bevriest.

Vergunning nodig – vertrouw op gecertificeerde boorbedrijven

Wie warmte uit de bodem wil halen met geothermische sondes voor grond/water-warmtepompen, heeft daar mogelijk een officiële vergunning voor nodig. Neem voor meer informatie daarover contact op met je gemeente. Mogelijk vragen de bevoegde milieu-instanties ook om bepaalde tests te laten uitvoeren. Het is in elk geval een goed idee om voor de werkzaamheden contact op te nemen met een deskundige. Zo weet je zeker dat de nodige controles plaatsvinden tijdens de werkzaamheden.

Omdat onzorgvuldig boren schade kan toebrengen aan het milieu, moeten boorbedrijven strenge voorschriften volgen. Zorg er dan ook voor dat het boorbedrijf dat je inschakelt voldoet aan de kwaliteitsvereisten. Dit bewijs heb je ook nodig voor de interessante overheidssubsidies die ervoor in aanmerking komen. Ga voor meer informatie naar het deel over de financiering van grond/water-warmtepompen.
 

De voordelen van geothermische sondes voor grond/water-warmtepompen op een rij

Naast de economische voordelen waarover we het al hadden, hebben geothermische sondes nog meer troeven. De belangrijkste zijn:

  • Een constante warmte het hele jaar rond
  • Kunnen in de zomer ook passief koelen
  • Veilige en duurzame werking